Рецензія на Морський бій

Рецензія на Морський бій Морський бій / Battleship (2012)

Пітер Берг, відомий вкрай невдалим «Королівством» і досить спірним «Хенкоком» замахнувся на лаври Майкла Бея, блискуче змішавши в одну картину видовищні, пафосні і бойові елементи картин в дусі «Армагеддону», «Перл-Харбора» і франчайза «Трансформери», і зробив по-справжньому грандіозне кіно!

«Морський бій» - один з найбільш видовищних і найкращих кіно-атракціонів останніх років. Це наочна демонстрація графічних можливостей сучасного Голлівуду, вміння робити захоплюючу і напружену дію навіть за мотивами настільної гри. Поєднання екшену, драйву, кастингу та спецефектів творить на екрані просто неймовірне видовище, що приводить в невимовний захват!

Вибухають вертольоти, винищувачі, кораблі. Уламки космічних кораблів в дусі астероїдів трощать автостради, мости і хмарочоси, заряди в стилі величезних металевих кульок (сильно збільшені в розмірах аналоги з «фантазму») ​​практично зі штучним інтелектом вибирають зброю, військову техніку, мішені у вигляді центрів комунікації, при цьому часом обходячи мирне населення за непотрібністю - в цьому плані особливо хороша сцена на дитячому спортивному майданчику.

Все це оформлюється в сюжет про чергове інопланетне вторгнення, хоча в цілому до фінальної третини фільму мети прибульців здаються вельми розпливчата: атака тільки по збройним судам, вогонь виключно у відповідь, вступ в контакт лише після дотику і «активації» - немов вони прилетіли пограти і позмагатися, демонструючи свою міць у відповідь на нашу «негостинність». А в підсумку кілька країн, що об'єдналися на військово-морських навчаннях змушені протистояти расі, яка перевершує технічно нашу цивілізацію!

У все це втягнуті Ліам Нісон, Олександр Скарсгард, Пітер МакНікол, красуня Бруклін Декер, співачка Ріана з персонажем в стилі Васкез («Чужі») і героїнь Мішель Родрігес, з яскравим і харизматичним Тейлор Кітч у головній ролі. Всі вони прекрасно демонструють мистецтво війни. А заодно дуже відзначилися Джессі Племонс і Таданобу Асано. Правда Нісона і Скарсгарда на загальний хронометраж картини все ж дуже не вистачає, їм варто було б істотно розширити ролі за частиною екшен-сцен, тим більше, що двогодинний хронометраж картини проноситься просто на одному диханні, викликаючи бажання переглядати фільм ще і ще!

Розгорнувши на екрані сюжет настільної гри, автори досить детально й обдумано підійшли до процесу. Треба віддати належне братам Еріху і Джону Хобер - сценаристи шикарного «РЕД» не підвели! Замість стравлювання двох націй ми отримали вторгнення прибульців, з виправданням і для ігрових кульок, і для обмеженого поля дії. У моменти, коли виявити положення кораблів противника неможливо, починається стрілянина по «сітці» нагадуючи вже нам відомий «зошитовий Морський Бій» з координатами в дусі D4, і влученнями «мимо», «поранив» і «убив», правда куди більшого масштабу, ніж ми звикли, і з іншим набором діючих «кораблів».

Композитор «Трансформерів» і багатьох інших чудових картин Стів Яблонськи знову порадував чудовим саундтреком, пафосним і вкрай приємним. Кращі композиції, правда, звучать у фінальній частині картини і в титрах, але зате протягом усієї дії можна насолоджуватися шикарною підбіркою музики в дусі AC / DC - настільки ж драйвовою і крутою, як і саме кіно!

Американський ура-патріотизм у всій красі демонструє можливості флоту і під фінал навіть вчасно встигає авіація, роблячи з фільму прямо-таки наочну агітацію для набору у військові сили. Трансформація головного героя від невдахи і раздолбая до хороброго і відважного лейтенанта, здатного приймати вольові рішення, загальна могутність військової кмітливості над ворожими технологіями, і навіть дістається військовому приголомшливо красива дівчина фотомодельної зовнішності. Не вистачає хіба що гарних і крутих тачок - але це як раз «Трансформерам», в яких вкрай не вистачало морських битв, в достаток показаних в даному неймовірно крутому блокбастері.

Вибухи і перестрілки складають переважну більшість відеоряду, виробляючи на екрані міцний бойовик. Крокуючі на порятунок світу ветерани морських сил в дусі космонавтів «Армагеддону» викликають бурю емоцій і оплесків. Епічність дії частенько зашкалює на максимум, коли відбуваються найяскравіші і колоритні події картини, вчинки героїв стають найбільш відважними, а загальну дію приголомшує красою і якістю опрацювання спецефектів.

Пітер Берг зняв ідеальне у всіх пропорціях розважальне кіно, зібравши чудовий акторський склад, в якому всі проявили себе належним чином, щоб запам'ятатися і сподобатися. Грандіозні спецефекти, чудове музичне супроводження та суцільний екшен з легкими перепочинками на прийняття рішень. Отже, перед нами потужний голлівудський блокбастер, виконаний на максимумі технічних можливостей, і справжній розважальний кіно-шедевр, геть позбавлений вад і мінусів.