Рецензія на Нащадки

Рецензія на Нащадки Нащадки / The Descendants (2011)

У той час як гавайський юрист Метт Кінг зайнятий майбутньою операцією з продажу довірчої власності (великого земельного наділу, що дістався від прабабусі-тубілки численним нащадкам), з його дружиною відбувається нещасний випадок, після якого вона впадає в кому. Незабаром Метт дізнається, що його дружина йому зраджувала, тому він вирушає на пошуки її коханця, взявши з собою двох неповнолітніх дочок. Невеликий вояж по Гаваях і різні події допомагають головному герою провести переоцінку цінностей і навіть зміцнити кволі сімейні відносини.

Олександр Пейн, режисер цього фільму, знімає рідко, але влучно. Його фільми - часті гості нагород і хвалебних відгуків критиків. Практично всі фільми Пейна присвячені проблемам чоловіків, ну за винятком «Громадянки Рут» і «Вискочки» (і то, в останній, дуже виділявся герой, у виконанні Метью Бродеріка). Так само фільми Пейна - це адаптації літературних джерел, хоча сам він не гребує «халтуркою» у вигляді роботи на сторонніх проектах одним з сценаристів (по видимому там він виступає в ролі «шліфовщика» безглуздих історій). Ось і на цей раз Пейн взяв літературну працю - дебютний роман Кауі Харт Хеммінгз про сімейні проблеми потомствених гавайців.

Як і слід було очікувати фільм вдало «вистрілив», в черговий раз, догодивши суворим критикам, і нахапав купу призів, включаючи сценарний «Оскар» і «Золотий глобус» за кращу драму 2011 року. Причини такого нападу любові з боку кіноспільноти, для багатьох залишаться таємницею, але в цілому їх зрозуміти можна - перенесення на екран адаптації цікавого матеріалу про проблеми сім'ї, у відносно незвичайній географічній дислокації, бездоганний розбір по поличках характерів персонажів, зіграних хорошими акторами, як по нотах, все разом і утворюють захоплення критиків. Ну і звичайно не варто забувати про улюблений прийом Пейна - подавати глядачеві гіркувату пігулку з іронією і глузуванням, що б було легше все це проковтнути. У багатьох такий трюк не вдається, а от Пейну в черговий раз вдалося. Пам'ятається, Джек Ніколсон, отримуючи «Золотий глобус», у категорії «драматична роль» за пейновскій фільм «Про Шмідта», навіть зазначив, що він думав, що знімається в комедії.

Ну критики вони на те й критики, що детально все розбирають по поличках і кажуть - «що таке добре і що таке погано». З точки зору пересічного побутового глядача історія трохи тхне «серіальщиной», але саме вона і робить все складносурядні проблеми простими в їх сприйнятті. Ще один успіх фільму, який здатні оцінити всі, не вдаючись в тонкощі акторської майстерності - це відмінні виконання ролей Джорджем Клуні та Шейлін Вудлі. Клуні вже мало не патріарх сучасного американського кіно і такі образи клацає як насіння, а потім збирає оберемки нагород. Одна сцена прощання з дружиною - вишуканий і зворушливий майстер-клас, який викладає Джордж Клуні всім. Вудлі важко назвати дебютанткою, так як за її плечима великий досвід гри в серіалах, але в «великому метрі» це можна назвати проривом - роль яскрава, харизматична і запам'ятовується. Та й сама двадцятирічна актриса виглядає просто чудо.

Пейн вдалося зняти витончену і милу трагікомедію, яку просто перехвалили, так як справді видатного, навіть в рамках одного конкретного року в американському кіно, у фільмі не спостерігається. Все зіграно рівно і без збоїв, але от, на мою думку, конкретної родзинки немає.