Рецензія на Порочна пристрасть

( Голос )

Рецензія на Порочна пристрасть Порочна пристрасть / Arbitrage (2012)

Як і личить справжнім шахраям якісного замісу, бізнесмен Роберт Міллер ( Річард Гір ) виглядає ходячим еталоном стабільності, надійності та успіху. Благородна, по іншому не скажеш, сивина. Особистий літак. Культурно випиваюча між нападами філантропічної діяльності дружина ( Сьюзан Сарандон ).  Працююча головбухом у фірмі батька розумниця-донька ( Брит Марлінг ). Коханка-француженка-кокаіністка ( Летиція Каста ), якій Міллер необережно втовкмачив в голову впевненість, що вона талановита художниця. Плюс (що композиційної цілісності портрета акули бізнесу нітрохи не суперечить, а навпаки, доповнює її доречним штрихом подібне до сонячного промінчика на запонки) чітке відчуття, що, як співає група «Барто», «скоро все е # нется». Над Міллером висить борг у $ 400 млн., уникнути в'язниці можна, лише своєчасно продавши фірму, над чим герой настільки щільно думає, що через неуважність потрапляє в аварію, в якій коханка гине. Тепер в його житті з'являється чіпкий, а стало бути, неприємний поліцейський Брейер ( Тім Рот ).

На радикальне тлумачення оригінальної назви, а в нуднуватому буквальному перекладі Arbitrage означає всього-спекуляцію цінними паперами, прокатників, можна припустити, надихнув найбільш типовий і багаторазовий з образів, зіграних Річардом Гіром . Це потішали погляди жіночої аудиторії перський котяра з платиновим відливом; експлуатувати з обережністю, може і хапнути. Знімиться актор в гостро-соціальній картині «Клопоти свинаря», і ту неминуче перейменували б у, скажімо, «На вістрі інстинкту». Між тим, ні про яку особливо вже порочну пристрасть у фільмі мови і не йде. Приміром, коханка в життєвому укладі героя - стандартний обов'язковий аксесуар, на зразок тієї ж зупинки (нехай і за фактом втрати підкидає куди більше проблем). Побажання у пана Міллера самі звичайні, нам зрозумілі: життя розвалюється. Тільки начебто заклеїв одну тріщинку, а поруч уже утворюється інша. Успішно скинув бізнес, видихнув і розслабив галстук, ан ні: на моніторі вібруючого смартфона ім'я абонента, говорити з яким зараз хочеться менше всього на світі.

Роль нещасного негідника, вимушеного фігуру за фігурою здавати рідних і близьких, дозволяє Гіру в черговий раз зробити крок за рамки, порочного, ну добре, професійного кола, нагадавши, що він чудовий актор (зіграй у фільмі, як планувалося, Аль Пачіно , все було б занадто вже ясно). Треба бачити, з яким обличчям бідний Міллер намагається це саме обличчя зберегти, можна відчути, як болять його відбиті в аварії нутрощі. Усі глядацькі симпатії - само собою, на стороні його подоночного героя (вже звичайно не на стороні персонажа Рота , який, як лейтенант Коломбо, викликає нуль співчуття, доводячи до сказу усіх, але нормальних в принципі людей). Тим більше, що всіма життєвими неприємностями Міллер, вкладені не в то газосховище, зобов'язаний маленькій поправці в законодавстві далекої Росії - і кому зрозуміти його здорову стурбованість, як не нам.